Ali se odločate za študij psihoterapije?

Kako izbrati najbolj primerno psihoterapevtsko edukacijo zase?

Izbor psihoterapevtske metode oziroma šole, je danes za bodočega študenta, ki želi v kateremu od številnih pristopov v prihodnosti diplomirati in opravljati ta poklic, dokaj zahtevna naloga.

Glede vašega iskanja vaše osebne sozvočnosti s specifično sub psihoterapevtsko metodo vam priporočamo nekaj vidikov in korakov, ki vam pri tem lahko pomagajo.

 

Da se seznanite z organizacijsko strukturomerilu izbranega pristopa v domačem, evropskem in svetovnem, ki vam bo tudi po doseženi poklicni samostojnosti ( Diplomi ) omogočal nadaljnji strokovni razvoj in povezanost z ožjim psihoterapevtskim poljem vaše specialnosti.

  1. Da se seznanite s posameznimi edukativnimi in etičnimi standardi in posebnostmi psihoterapevtske šole, kateri nameravate pripadati, prav tako so pomembni nazivi učiteljev in poznavanje pomena le-teh.
  2. Da se pozanimate o pomenih nazivov učiteljevin spoznate osebno svoje potencialne mentorje programa edukacije.
  3. .Da se je udeležite tudi izkustveno v obliki krajših predstavitvenih programov ( Tudi TA 101 uvodni seminar je takšen ).
  4. Da preberete vsaj dva izvorna dela avtorja posameznega pristopa in ne le sekundarne vire ( katero od del avtorja TA - Dr. Erica Berna ).
  5. Da se pri izboru razumete, da je psihoterapija morje, vaš izbrani pristop pa reka, ki se vanj steka.Lahko pa ga imate zdaleč najraje, vam najbolje služi in pomaga k vašemu osebnemu psihoterapevtskemu izrazu. Če ima primerjalne prednosti do katerih drugih pristopov, pa toliko bolje.
  6. Če se vpišete v študij na naš inštitut bo vaš začetni naziv » Študent v profesionalnem treningu za Diplomiranega transakcijskega analitika-psihoterapevtske specialnosti. Ta naziv predvideva evropska in svetovna organizacija za dodiplomski status študentov TA. V tretjem letniku pa praviloma bolj prizadevni študentje že pridobijo premorejo naziv Specializant IPTA, ki jim omogoča etično strokovno in supervizirano prakso s klienti.
  7. Možnosti po diplomskega študija.

Ko diplomirate (predviden je pisni in ustni izpit v okviru EATA pred izpitno komisijo sestaljeno iz strokovnjakov TA iz različnih držav in kultur, si seveda lahko oddahnete, vendarse lahko kmalu na to odločite za razvoj vaše kariere v pedagoško sme, edukativno, organizacijsko ali seveda psihoterapevtsko sub-specialnost. Po diplomi CTA opravite lahko sprejemni izpit za bodočega učitelja PTSTA (Provisional teacher and supervisor) in s spooblastili evropske, svetovne in naše lokalne TA organizacije pod supervizijo učite druge.

TA strokovno edukativni status (PTSTA- provisional Teaching and Supervising Transactional analyst) vam omogoča da v supervizirani učiteljski praksi v 7 aktivnih letih lahko uspešno opravite kvalifikacijo za Učitelja in supervizorja transakcijske analize tiste smeti, ki ste si jo izbrali (TSTA in tako pridobite najvišji strokovni naziv v TA stroki. Na  našem inštitututu je možno mentorstvo tako za psihoterapevtsko, kot za svetovalno specializacijo, oziroma aplikacijo transakcijske analize.

In… Trajanje usposabljanja je odvisno tudi in predvsem od vas samih

  1. Ceno svojih izobraževalno edukacijskih storitev (predavanja, vaje, supervizija, mentorstvo, raziskovanje, osebna psihoterapija študenta psihoterapije..) vidimo kot ugodno primerljivo s podobnimi centri. S študenti smo pripravljeni tudi na osebno krojene pogodbe financiranja...

Danes je Transakcijska analiza v evropi nedvomno najbolj razvita v Angliji. Tam sem se večino svojega edukativnega časa tudi sam šolal, ozioma si izbiral mentorje. Transakcijska analiza je bila že pred več kot dvajsetimi leti ena od psihoterapevtskih modalitet v okviru Kraljevega združenja za psihoterpijo UKCP.

  1. Pozanimajte se za akatualno situacijo glede poteka priprave zakonodaje tega področja v Sloveniji in ostanite optimisti, ki želijo tudi v teh procesih sodelovati preko obstoječih strokovnih organizacij matičnih društev in Slovenskega krovnega združenja za psihoterapijo ( SKZP ).

Nazaj

Ta spletna stran uporablja piškotke Beri naprej ...